top of page
fejlec_tereny2.jpg
különleges programok

PROGRAMAJÁNLÓ

természetes formák
természetes formák

A NohaTerény nem csak egy szállás…

..a telek egyfajta kreatív alkotótelep is az aktív pihenés iránt érdeklődők számára. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, ennek szellemében ajánljuk az alábbi programokat, akár családok, baráti társaságok, táborozók vagy céges csapatépítők számára.

A programok között vannak saját magatok által szervezhetők, és olyanok is, amit mi vagy egy kedves barátunk tart.  Ez utóbbiakat az érkezés előtt legalább két héttel kérjük leegyeztetni.

Gyurmázz, formálj, alkoss! Kerámiafoglalkozás gyerekeknek Nemes Nati Kerámiaművész vezetésével. Nincs is annál emlékezetesebb, mint saját alkotással hazatérni egy élményekkel teli üdüllés után. Az agyagozás során a gyerekek megtapasztalják az alkotás örömét és fejlesztik a kézügyességüket. Az elkészült kerámiatárgyakat mázazva és kiégetve lehet elvinni, ezáltal tartósítva az alkotásokat.

A raku egy ősi japán redukciós égetési technika, melyet szabadtéren végzünk. Az égetés során apró repedések keletkeznek a kerámiatárgyon, a mázak redukálódnak, ezért az edényeink másfajta színtónusokat kapnak, mint ahogy megszokhattuk. A raku nem csak egy művészi technika, hanem egy izgalmas élmény is. A folyamat során lenyűgöző egyedi darabokat kapunk és sokszor meglepetéseket tartogat számunkra az eredmény. A foglalkozás Nemes Natália kerámikus vezetésével zajlik, előzetes egyeztetés szükséges.

Merülj el a természet ölelésében, kapcsolódj a fák lombjának susogásával, a patak csobogásával. Egy könnyű erdei sétára invitálunk a dimbes dombos palóc vidéken. Nem csak egy egyszerű kirándulásról van szó, az "erdőfürdés" során közelebb kerülhetsz az erdőhöz, úgy, ahogy eddig talán még nem próbáltad. Könnyen elsajátítható gyakorlatokon keresztül érzékelheted a fák által kibocsátott energiát és kisugárzást. A természetben tudatosan eltöltött idő jótékony hatással van az egészségre, valamint a stressz feldolgozását is segíti. A program során Berecz Ági vezeti végig a résztvevőket az erdei élményeken.

A Cserhát közepén, Terény szomszédságában, egy vulkáni csúcson található meg Szanda vára.
A várromok ékes díszei az andezitcsúcsnak, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. Akár a Börzsönytől egészen a Mátráig ellátni innen tiszta időben. Közkedvelt kirándulóhely minden évszakban, valamint számos túraösvény közül választhatnak a kirándulók a romok felé vezető úton, köztük vannak a kéktúra jelzései is. A NohaTerénytől alig több, mint egy óra gyaloglással elérhetjük a dombtetőt.

Nincs is hangulatosabb, mint sötétedés után összegyűlni a tábortűz meleg fényénél. A táncoló lángok megállítják az idő múlását, a parázsló ágak pattogása meghitt hangulatot teremt, akár egy családi vagy baráti összejövetel számára. Csapatépítő programnak is tökéletes, összekovácsolja a társaságot. Ha szeretnéd a tűz ropogása mellett tölteni az estét, kérjük, hogy jelezd nekünk, így biztosítjuk az ehhez szükséges eszközöket, és az alapanyagot.

Alkottál már a természetben? És a természettel? A fákkal, levelekkel, kavicsokkal... A Landart, vagy magyar nevén Tájművészet a természet elemeit használja az alkotás során, anélkül, hogy kárt tenne bennük. A szabadtéri installáció ki van téve a környezet állandó változásának, a körforgásnak, az időjárásnak így reprezentálja a természet örökös körforgását, a környezet állandó változását. Megyeri Zsófival most te is land art alkotóvá válhatsz.

Kerülj közelebb az állatokhoz! Terényben a dimbes-dombos vidéken és az erdőkben is találkozhatsz a természet lakóival, de az állatsimogatóban lehetőséged nyílik arra is, hogy közelebbről megismerd őket. Kecskével, lovakkal, szamárral és bárányokkal találkozhatsz a simogatóban. Gyermekek számára különösen izgalmas program, ahol állatok és a természet közelségében szerezhetnek új élményeket. Ezáltal a felelősség valamint az empátia készségek megtanulására, ösztönös fejlesztésére is lehetősége van a kicsiknek. Az állatsimogató természetesen a felnőtt vendégeink számára is nyitva áll, hogy ők is újra gyerekek lehessenek picit.

Ha ismered, akkor azért, ha pedig még nem, akkor azért érdemes kipróbálnod... Ez a precizitást és izomkontrollt igénylő játék hasonlít egyes ősi népi játékokra, pl. a snúrra. A játék lényege, hogy az ellenfelek minél közelebb juttassák a bocsát (nagy golyót) a pallinóhoz (kis golyó). A golyókat legtöbbször gurítással helyezik el a pályán a játékosok. A játék egy-egy ellen, párosok, vagy akár háromfős csapatok között is történhet.  A bocsapálya használatához előzetes egyeztetés szükséges.

2011-ben nyílt meg Terényben a Hunnia Csipkemúzeum. A múzeum bemutatja a különböző magyar csipkefajtákat, a csipkeverés technikáit, a Hunnia csipke születését, kibontakozását, virágzását. A látogatók megnézhetik, hogyan készül ez a különleges, és sok odafigyelést igénylő csodálatos kézimunka. A múzeumlátogatás keretén belül lehetőséged van arra is, hogy Te magad kipróbáld a kézi csipkekészítés művészetét, egy 1 órás workshop formájában. A múzeum gyűjteménye családi örökség.

Látogasd meg a világ legnagyobb orsós magnó múzeumát, melyet Nagy Vilmos alapított több, mint 20 évvel ezelőtt. A gyűjtemény 21 gyártó országból és több mint 160 gyártó cégtől származó magnetofont mutat be. A különlegessége, hogy a múzeumban megtalálható 480 készülékből legalább 350 működik is, ezáltal a látogatók a korabeli hanganyagokban is gyönyörködhetnek. A 100 évre visszanyúló kiállítás nem csak technikai, de zenei bemutató is egyben.

 

belépő árak:

felnőtt: 1700 Ft

Diák/Nyugdíjas: 900 Ft

14 év alatt: 500 Ft

KERÁMIAFOGLALKOZÁS
GYEREKEKNEK

10-18 év

10-35 fő

2-4 óra​

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

KERÁMIAFOGLALKOZÁS
– RAKU

17+ év

10-15 fő

3-4 óra

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

ERDŐFÜRDÉS

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

12+ év

1-4 óra​

KIRÁNDULÁS
SZANDA VÁRÁHOZ

8+ év

1,5 óra

(odaút)

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

TÁBORTŰZ

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

12+

20-an is körbe lehet ülni

FESTÉS
– LandArt WS

8+ év

10-25 fő

2-3 óra

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

ÁLLATSIMOGATÁS

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

3+

10-30

1-2 óra​

BOCSA PÁLYA

 

3-15

1-3 óra

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

CSIPKEMÚZEUM
–CSIPKEVERÉS

8+

20-25 fő

1 óra​

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

ORSÓS MAGNÓ MÚZEUM

2-99 év

2-22 fő

1-3 óra

ajánlott életkor: 

létszám:

időtartam:

bottom of page